Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Коледни Линцер сладки


Тананикам си коледни песни, мечтая си за побелели улици и разбира се, да не съм в града :) 

Надявайки се, че всички планове ще се изпълнят, както сме ги мислили и вече нямам търпение да дойде последния работен ден за тази година. Както всяка година, преди празниците, всеки ден е разчертан по конец и имаме по нещо важно да свършим, за да не оставяме всичко за в последния момент.



Няма да забравя миналогодишното пазаруване, когато повечето семейства се бяха втурнали през глава да се запасяват за последната седмица /от годината/. Наистина все още не мога да проумея защо е това голямо ядене и пазаруване като за последно. 


Баби, дядовци, внучета, котки, кучета и папагали правят компания на касата и дългите опашки за чакане :)


Но това може би е част от чара на Коледния дух... или поне така се надявам :)


Линцер сладките са типични за Австрийския район Линц още от 17ти век. Доколкото успях да прочета, Линц е третият по големина град в Австрия. Наши дни градът е известен освен с красивата си архитектура и изкуства, със сладките линцер и със стоманодобивната и химическата индустрия.


Интересно ми беше да науча, че това е и дома на сладките PEZ, ако си ги спомняте от детството. Много отдавна не съм ги виждала по нашите магазини. Те пък били пуснати в продажба от 1927 година. 


Европейската традиция, идваща от Линц, вече е добре навлязла и в САЩ. Широкоразпространени и добре познати са сладките и отвъд океана. Първоначално е била измислена тартата Линцер, рецептата за която е била намерена в австрийското абатство през далечната 1653 година. При приготвянето й вместо брашно са се използвали стрити на трохи ядки. 


През 19ти век Линцер тартата е била ''адаптирана'' като линцер сладка. Оригиналният вид на сладката представлява две слепени половинки с малиново сладко и поръсени с пудра захар за сладък завършек :) Формата на кръг била използвана за сладките и затова започнали да им казват ''Окото на Линц''. Сега може да ги срещнете като сърчица, ромбчета и други.


В днешно време има вариации във филинга. Използват се различни сладка и конфитюри, а на места и шоколад. 


Аз си падам традиционалист и приготвих моите с желе от малини.

Коледни Линцер Сладки

Необходими продукти: за около 20 броя сладки
  • 70 гр. смляни бадеми /орехи/;
  • 50 гр захар;
  • 140 гр меко масло;
  • 180 гр пресято брашно;
  • 1 жълтък;


Начин на приготвяне:
Смесваме всички продукти и оформяме меко тесто. Месим, докато се уверим, че всички парченца масло са се разтопили и са поели от сухите съставки.
Слагаме в купа, намазана с масло и покриваме с прозрачно фолио. 
Прибираме в хладилник за около час.
Тук е моментът да загреем фурната на 180С.
След като го извадим, омесваме още веднъж. Разточваме на тънък лист и изрязваме желаната формичка, като на половината от тях изрязваме кръгче в средата. Ако нямате толкова малки формички, може да използвате някоя капачка.
Подреждаме сладките върху тава, постлана с хартия за печене и печем за около 5-8мин. Сладките не трябва да потъмняват, защото стават чупливи.


Когато са готови, оставяме да изстинат и затопляме малко конфитюр от малини. Използвайки четчица или малка лъжичка, намазваме долната половинка и залепяме внимателно тази с дупчицата.
Подреждаме в чиния и поръсваме с пудра захар.


Да ви е сладко! Празниците идват, усмихвайте се повече! :)

4 comments:

  1. Много вкусно изглеждат тези линцери.
    Поздрави!

    ReplyDelete
  2. О, задължително си придърпвам поне двечки за сутрешното кафе, не мога да им устоя. Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ама много мерси, Танче :) Дано и кафенцето е било вкусно и ароматно!
      Поздрави :)

      Delete